Friday, August 28, 2009

siape kenal Kartika Sari ni sebenarnye?

Salam diucapkn kpd seluruh muslimin n muslimat
Malaysia n muslim seluruhnye digemparkn time tgh bln puase ni
apabila berita kt TV3 n seupamanye asyik memaparkan
slot n gambar sorg minah ni jer, naik bosan ak nengok!
die la sorg pompuan (indon@india@melayu?) yg ditangkap n terkantoi dgn jayanye
apabila meneguk n meminum arak ngan selambanye di khalayak ramai
pastu, dengan background ala2 'supermodel' nye die pegi la ke mahkamah syariah
pakai la selendang branded, mcm datin2 kt citer Spa Q tu
x bolh blah la minah sorg ni. tau plak die nk bercover2 hahaha



yg ak tau, die seorg muslimah. n name die Kartika Sari Dewi Shukarno
tp, yg x puas ati nye, hukum hudud sgt la diambil remeh-temeh oleh sekelompok muslim skrg
mane taknye, sebatan rotan dibuat main2 plak. kate nk bg amaran n contoh la kononnye
tp dok tangguh2, x boleh blah btol. mcm2 alasan diberikn...
nk menghormati bln Ramdhan la, org lain tgh puase la, terlalu violent la
n plg latest, xder sorg pn tukang sebat yg qualify?
wat a very lame excuse! nk muntah ak dibuatnye
kerajaan pn terlalu free-spirited kot? xde kene mengene la!

keadilan dlm Islam perlu tanpa mengira waktu atau bangsa
nmpk sgt malaysia ni ade pemimpin yg, fhm2 je la
kite tau hak kite sbg rakyat diperlukan utk memastikan keadilan terlaksana
kite kene la amek kisah psl isu2 camni, sbg muslims
hukum hudud n qisas ni mcm a joke nowadays
sumer org boleh freely buat dose n maksiat camtu jer
nnt si Kartika Sari ni terlepas je la....
n lg ramai la muslim n muslimat yg join her place
mmg la certain kate kejam, vicious n tak berperikemanusiaan
tp bende ni perlu sbb Islam tau klu x buat
mmg x terbendung la sumer org2 yg sedor2 siri cam minah ni
Malah memang ada keperluan dalam menentukan sama ada perlaksanaan hukuman ini ke atas Kartika menggunakan peruntukan hukum HUDUD atau pun TA’ZIR kerana memang wujud khilaf yang nyata dalam hal ini. Ia penting untuk menjustifikasikan 6 sebatan tersebut. Jika Hudud, ada kadarnya yang tetap. Jika Ta’zir maka denda dan jumlah sebatan terserah kepada budi bicara Hakim.
Sama ada ia hukum Hudud atau Ta’zir, ia sama sekali tidak memberikan kesan kepada persepsi kita terhadap kesalahan meminum arak. Ia tetap suatu kesalahan, dan kesalahannya bukan soal hak peribadi semata, kerana mudaratnya melata.
Tetapi tindakan menteri-menteri, NGO seperti Sisters in Islam mempersoalkan kewajaran dan nilai keadilan hukuman yang telah diputuskan oleh Mahkamah Syariah Pahang itu, adalah suatu sikap yang bukan sahaja membelakangkan hukum agama, malah boleh dikategorikan sebagai Contempt of Court (mempertikaikan keputusan Mahkamah).
 

maka, renung2 kan la seketika wahai kwn2 ku dan di mana kedudukan kite
Hauzan muttaqin-apakah hukum hudud n qisas ni perlu dijlnkn di Malaysia
nuthead-based on all the relveant facts, justify whether u agree or not?
QwertyBlurr-camne idea utk melaksanakan hukum ni, from ur opinion?
KaKa_wannabe-ape pndgn saudara dari sudut PASnye? hahaha

salam Ramadhan
-Gossip Garcon-

6 comments:

-^_' -liebhaber:KAKA on August 28, 2009 at 7:51 PM said...

salam..sblm jari terus menaip, sblm kata disusun lebih jauh, molek la kirenye....hehe..cam nk pidato lak..
hm cmni la, dia pn rela kna sebat, dia kata nk berubah..ok la tu..yg jd mslhnye, ramai la plak yg nk tnjuk hero konon nk bela hak wanita la, ape la..nk kata bengong,ade yg taraf menteri..mmg btol,alasan "xde tkg sebat" tu plg bodo prnh aku dgr..nmpak sgt, kerajaan M'sia ari ni xpntgkan agama..yg dorg tau, "satu malaysia".....TAKBIR!!!

F a r i z z a i d I on August 29, 2009 at 12:05 AM said...

Salam perantau.

Isu nih memanglah sangat teruk. Ada ke orang dah beria-ria nak bertaubat (mungkin) sebab rela nak kena sebat, ikut hukum islam..

tiba-tiba ada minah celup nak jadi heroin selamatkan Kartika. Dah sah-sah kami berlajar hukum hudud serba sedikit, tapi pasal arak nih memang sah-sah no kompromi sepatutnya.


Nak-nak heroin tuh pemimpin negara, hero pon backup sekali!!

Apa gunanya belajar agama islam dalam buku teks tentnag hukum-hakam tapi tak dipraktikkan. Masa jadi pelajar sekolah rendah dlu kami faham kepentingan hudud, tp bila keluar dunia betul.. pemimpin sendiri mengharamkannya.

Gossip Garcon on August 29, 2009 at 2:30 AM said...

thanx sgt kpd fariz n juju
ak mmg pening la ngan malaysia
negara yg multiracial, peace la konon
tp hakikatnye, nmpk sgt Islamic laws
dipermainkn sebegitu rupe
masya allah

kite tau agame ni dh mcm accesories
kite xtau ape yg wajib n ape yg hrm
same cam minah sorg tu

nuthead on August 29, 2009 at 6:24 AM said...

for me.
hukum mmg sejak azali wajar dikuatkuasakn di m'sia. hal ini demikian adalah kerane undg2 ciptaan Allah nie mmg adil dan ley digne pakai bukn sje by muslims, but to non- muslims as well. kalo undg2 nie dijlnkn awal2 ag, semestinyer xde nyer crime rate yg tggi kt cnie sbb evry1 is terrified by the prosecutions done even for the smallest of public offence.lgpn undg2 tu kn membuktikn sorg2 tu bersalah apabila ckup bukti n' saksi.TAPI disebabkn sikap humanitarian dan autokrasi yg diimplemented oleh our previous penjajah menmpkkn bnde2 cm x relevan lgsung~

so. pk r sendrik XD

Hauzan Muttaqin on August 29, 2009 at 10:02 AM said...

aku sokong..bagi aku hukum ISlam paling layak untuk dilaksanakan.sebab ia diwujudkan untuk beri pengjaran.aku rasa hukuman msia sekarang yg berbentuk seksaan.cuba bezakan.dlm islam hukuman merotan dijalankan dgn penuh tatatertib.ada ukuran rotan,ada had angkatan tanagn untuk merotan siap ader guideline bahagian mana tkleh rotan.menunjukkn Islam tu caring.dia nk mendidik n beripengjaran.tp hukuman sekarang ni aku tgk pon luruh jantung.bukan bg pengajaran...nk bunuh teruih...tibai sampai pecah juboq depa..haih....n lg satu kamo zina..islam suh rotan tu sbb nk hilangkan penyakit yg terhasil sbb zina..tgk..betapa penuh reason n adabnya hukuman islam..mmg islam is the way of life..kalo lah islam hadhari tu dijalankan dgn mantap...aman msia kita....

Hauzan Muttaqin on August 29, 2009 at 10:04 AM said...

aku pon tk phm..yg free sex dok beleluasa tu depa tk bendung....ikut statistik sehari dkt 13 hubungn seks rambang berlaku dlm kalangn remaja.itu depa tk bela hak wanita pon...tp minah ni sorang yg merelakan diri...depa dok bela hak wanita plak.....gpon dia nk kene tibai ikut hukum islam...bukan yg tibai sampai luroh juboq tuuuu

 

I'm not Juicy, I'm juz Mean Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template